Begin main content
Zoek · Hoofdpagina

lees verder...

Hierna volgt een samenvatting van het persbericht van de Stichting Nederlands van 1 maart 2019.

De LOF-prijs voor de Nederlandse taal voor het jaar 2018 is toegekend aan de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON).

De LOF-prijs wordt elk jaar door Stichting Nederlands uitgereikt aan een persoon of organisatie die in het voorbije jaar op een bijzondere wijze heeft bijgedragen aan het behoud en de bevordering van de Nederlandse taal.

Bij schrijven van haar bestuur heeft BON de LOF-prijs aanvaard en zij zal de prijs in ontvangst nemen tijdens de uitreikingsceremonie die wordt gehouden in het kader van de Week van het Nederlands in oktober 2019 in Den Haag.

De reden om de prijs toe te kennen aan BON is gelegen in het feit dat BON de verengelsing in een kort geding heeft voorgelegd aan de rechter. De wet is duidelijk. Nederlands is de taal van het onderwijs. Alleen als zich een aantoonbare noodzaak daartoe aandient, is een andere taal toegestaan. De universiteiten maakten daarvan: Engels is de onderwijstaal. Nederlands is de uitzondering. Het kort geding werd weliswaar verloren, maar toonde aan dat er voor BON nog juridische mogelijkheden zijn.